Planten en dieren

In de Sahara leven verschillende soorten dieren, van grote kamelen tot kleine woestijnratjes. Een aantal voorbeelden van dieren die in de woestijn leven zijn:
- kamelen
- dromedarissen
- schorpioenen
- woestijnratjes
- zandadders
- verschillende insecten
- de woestijnspringmuis
- de Addax (bedreigde antilope)
- gestreepte hyena.

 

De dieren die in de Sahara leven hebben zich aangepast aan de hitte. Zo verbergen veel dieren zich overdag onder rotsen of in holen onder de grond en gaan ze ‘s nachts eten zoeken. Ook kun je aanpassingen zien aan het uiterlijk. De schorpioen heeft bijvoorbeeld een dikke huid met daarop soort bobbeltjes, door deze bobbeltjes stoot de huid het zand af en heeft de schorpioen er geen last van.

Kamelen en dromedarissen zijn de belangrijkste dieren in de woestijn voor de mensen. De kamelen en dromedarissen kunnen water opslaan in de bulten in hun rug. Zo kunnen ze maanden zonder water. De dieren kunnen in tien minuten wel 135 liter water drinken! Ook hebben ze een erg goed uithoudingsvermogen en kunnen ze 260 kilo aan goederen op hun rug dragen.

Er leven ook planten in de Sahara. De bekendste plant die we kennen uit de woestijn is de cactus. De cactus slaat water op in zijn stam. Zo kan de cactus erg lang zonder water en kan hij goed leven in de woestijn. Als mensen in de woestijn geen water meer hebben, prikken ze soms een gaatje in een cactus. Uit dit gaatje komt dan een straaltje water en dan kun je dit water drinken. Andere woestijnplanten hebben vaak hele lange wortels maar deze wortels zijn breder dan die van andere planten. Door deze brede, lange wortels kunnen ze meer water opnemen.

 

Karakteristieke dieren en planten in de woestijn 

Wij hebben één dier en één plant uitgekozen die voor ons idee een speciaal geval waren in de woestijn. De woestijnspringmuis en de cactus.

 

Woestijnspringmuis

De populatiedichtheid van een woestijnspringmuis is niet zo hoog. Ze zoeken alleen contact met anderen tijdens de paartijd. De levensverwachting van een woestijnspringmuis is 6-8 jaar. Als de muis 8 maanden is, is hij geslachtsrijp. De muis kan zich dus snel voortplanten. Dit is een reden dat wij denken dat de populatiegrootte niet stabiel is, maar heel snel groeit. Het verspreidingspatroon van een woestijnspringmuis is willekeurig. Dit komt doordat de muizen alleen leven. De draagkracht van woestijnspringmuizen is laag. Dit komt doordat er niet veel eten is voor de muizen in de woestijn. Als er veel muizen zijn, is er te weinig eten voor alle muizen dus dan gaat er een deel dood.

 

Cactus

De populatiedichtheid van een cactus is ongeveer 1-2 cactussen per vierkante meter. Dit is in groepen zo hoog, maar op veel andere plekken is het minder dan 1 cactus per vierkante meter. Het verspreidingspatroon van een cactus is gegroepeerd. Dit komt door de manier van voortplanten. Als een stuk van een cactus op de grond valt kan het verder groeien. De cactussen staan dus bij elkaar in de buurt. De populatiegrootte is niet stabiel, omdat er meer cactussen bij komen dan er doodgaan. Ze houden het lang vol en ze planten zich snel voort. Zoals we al zeiden, een cactus heeft weinig water nodig, waardoor er dus veel cactussen bij elkaar kunnen zijn. De draagkracht is dus hoog. Er is wel een maximum, want als er té veel cactussen zijn raken de wortels verstrikt en dan kunnen ze helemaal geen water meer opnemen. Als er teveel cactussen zijn, kan het ook voorkomen dat het water op is, dus dan gaan er cactussen dood.